ErfGeo-verrijkingsservice toegevoegd aan Digitale Collectie

Seecr heeft de geo-verrijkingsservice toegevoegd aan de Digitale Collectie. Deze is nu, inclusieve verwijzingen naar de open source code, te vinden op: http://erfgeo.data.digitalecollectie.nl

Zoals we eerder berichtten, bepaalt deze service per metadata record of er met behulp van de API een link gelegd kan worden naar een uniek geïdentificeerd geografisch concept met bijbehorende geografische coördinaten.

Seecr schrijft daarover verder het volgende op haar eigen website:

Dergelijke links (URIs) kunnen vervolgens als Linked Data verrijking worden opgevraagd via OAI-PMH. Bovendien zijn de erfgoed objecten met de gevonden geografische coördinaten beschikbaar via een nieuwe JSON-LD zoek-API die bounding box queries ondersteunt. Door Total Active Media wordt de ErfGeoviewer ontwikkeld waarmee selecties van deze erfgoed objecten kunnen worden weergegeven op een kaart.

Natuurlijk kan niet verwacht worden dat op deze manier, op basis van beperkte metadata, in alle gevallen automatisch de bedoelde locatie uniek en correct bepaald kan worden. Plaatsaanduidingen zijn van nature vaak ambigu, precies de reden waarom identificatie met unieke URIs gewenst is. Daarnaast blijken er veel buitenlandse locatieaanduidingen voor te komen in de collecties in de Digitale Collectie, terwijl de ErfGeo API daar nog niet op was voorbereid. In samenwerking met Waag Society hebben we de queries en verwerking daarvan geoptimaliseerd voor het best mogelijke resultaat. Verder geldt dat in gevallen waarin helaas toch een verkeerde match wordt gemaakt, dit collectiebeheerders de feedback geeft om alsnog een meer specifieke locatieaanduiding op te nemen in de objectbeschrijving.

Bron: http://blog.seecr.nl/2015/08/20/erfgeo-verrijkingen-service-toegevoegd-aan-digitale-collectie/ 

This entry was posted in ErfGeo-verrijkingsservice Digitale Collectie, Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *