E&L-sprint demo 4

Op dinsdag 24 maart zagen de aanwezigen bij de demo van de vierde ontwikkelsprint van Erfgoed & Locatie de resultaten van het harde werk dat de afgelopen sprints verzet is. Na vooral een aantal technische demo’s de afgelopen maanden, was nu te zien waar al die technische achtergrond toe kan leiden.

In de vierde sprint zijn de volgende user stories uitgewerkt:

  1. Een medewerker van een archief wil een plaats op een kaart tonen.
  2. Een gebruiker wil van een concept (gevonden resultaat) alle informatie zien, zodat er een overzicht getoond wordt van hoe de plaats door de tijd veranderd is.
  3. Een collectiebeheerder wil zijn/haar dataset met geografische namen standaardiseren en verrijken.
  4. Een erfgoedinstelling wil niet meer bestaande straatnamen tonen op een moderne kaart.

En resultaten waren er! Alle user stories werden getoond op de  viewer die ontwikkeld is binnen het project. Gebruikers kunnen daarin nu zoeken op naam, Histograph ID en URI. Zoekresultaten worden weergegeven als ‘concept’ en als punt, streep of polygoon op de kaart. De concepten (gevonden resultaten) kunnen gesorteerd worden op relaties, naam, periode of bron. Door te sorteren op periode en vervolgens op ‘timelapse’ te klikken is te zien hoe een plaats door de tijd veranderd is. Dit beslaat, gezamenlijk, de eerste twee user stories.

De derde user story gaat over de achterkant van de viewer. Met de in sprint 3 gebouwde en nu uitgebreide API “Straatnamen standaardiseren” kunnden datasets gemakkelijk en deels automatisch gestandaardiseerd en verrijkt worden. Door de straatnamen te standaardiseren zijn meer datasets aan elkaar te koppelen, op die manier kan er meer data getoond worden.

Voor user story 4 is één dataset gebruikt waarin oude straatnamen al handmatig gekoppeld waren aan de moderne locatie (als coördinaten). De set is gegeocodeerd met de historische geocoder ontwikkeld in E&L. In de viewer kan nu gezocht worden op niet meer bestaande straatnamen die vervolgens worden weergegeven op een moderne kaart.  Zo’n zoekmogelijkheid is bijvoorbeeld interessant voor amateur-genealogen die nieuwsgierig zijn naar waar hun voorouders woonden maar stuiten op een niet meer bestaande straatnaam. Voor deze optie is een hoop handwerk nodig om historische locaties aan huidige te koppelen. Dit biedt wel mogelijkheden voor eventuele crowdsource projecten, zoals een van de aanwezigen opperde.

Al met al een hoop mooie resultaten en genoeg input om in de vijfde sprint enthousiast verder te gaan. Binnenkort in ieder geval een meer gedetailleerde uitleg van de werkingen zoals hierboven beschreven.

This entry was posted in Bijeenkomst, Demo, Historische Geocoder, Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *